Searching
Please wait

House exchange ali izmenjava doma

Aug, 29 || Comments Off on House exchange ali izmenjava doma | Tags: , ,
izmenjava stanovanja

Zamenjam stanovanje v Novih Stožicah za kočo na Fidžiju (pa kaj, če nima strehe, bom pa zvezde gledala!)

 

Vi že leta sanjate, da bi z družino šli v Novo Zelandijo, nekje v Novi Zelandiji pa je družina, ki že leta sanja o potovanju v Evropo.

Zakaj bi se oboji odpovedali sanjam ali se zakreditirali, če si lahko preprosto izmenjate stanovanje za dva tedna?!

Izmenjava doma je ideja, ki se ji po angleško pravi House Exchange ali House Swap in je že dolgo let razširjena po vsem svetu, od Tajske do Peruja, od ZDA do Avstralije.

Apartma

 

Če vas mika, da bi svoj dom zamenjali z nekom drugim, si lahko ogledate nekaj spletnih strani na to temo:

 

 

6 resnic o izmenjavi stanovanja

 

1) TO NI POPOLNOMA ZASTONJ

Čeprav je nastanitev sama po sebi zastonj, je članarina za zgornje strani plačljiva. Če ste zelo motivirani, potem se verjetno izplača, da vložite nekaj časa in denarja v iskanje sanjske počitniške hiše. Vsekakor svetujem, da se začasno vpišete (kar vas ne stane nič) in pogledate, ali se vam zdijo ponudbe zanimive.

2) ISTOČASNOST NI OBVEZNA

Včasih se lahko zgodi, da imate vi in tista družina v Novi Zelandiji počitnice v istem terminu. Toda ne bo vedno tako. “Istočasnost” dopustov ni obvezna, saj nekatere družine dajejo na razpolago svoj drugi dom, včasih pa vas celo vabijo na sobivanje.

3) DOBIM, A MORAM TUDI DATI

Predno greste v to, se vprašajte, če ste res pripravljeni prepustiti svoje stanovanje ali hišo popolnim tujcem. Svetujem, da se z lastniki stanovanja dobro pogovorite, po možnosti po Skypu, da si o njih ustvarite čimbolj popolno sliko. Dobro je tudi, da razčistite pričakovanja obeh strani, da ne boste razočarani ali presenečeni.

4) KAJ VSE SPADA ZRAVEN

K hiši včasih spadajo tudi vrt, hišni ljubljenčki in avtomobil. Tudi o tem je dobro, da premislite, preden se spustite v izmenjvo. Pričakujete, da bodo obiski vrtnarili? Jim boste posodili avtomobil, če oni vam posodijo svojega? Boste vzeli Murija s sabo ali ga bodo oni hranili?

5) NI NUJNO, DA STE LASTNIK STANOVANJA

Jaz sem se v zgoraj omenjen baze vpisala samo iz radovednosti, saj nimam svojega stanovanja. Kako sem bila presenečena, ko sem odkrila, da si poleg stanovanj ljudje izmenjujejo tudi jadrnice! Tudi če ste podnajemniki, ne obupajte. Pogovorite se z lastnikom, mogoče se bo strinjal…

6) NI TREBA, DA GRESTE DALEČ

houseexchange

 

Izmenjava doma nam lahko pomaga krepko omejiti stroške dopusta, mogoče pa celo uresničiti sanjsko potovanje, ki si ga drugače ne bi mogli privoščiti. Če pa svojega stanovanja nočete ali ne morete oddati drugim, potem je za vas mogoče house sitting boljša izbira.

Osebno nimam izkušenj z izmenjavo doma, zato bom zelo vesela komentarjev tistih, ki so to že kdaj izkusili. Ste bili z izkušnjo zadovoljni? So bila vaša pričakovanja realna? Bi svojim prijateljem priporočili tak dopust?

Komentarji

komentarjev

Tags: , ,

Comments are closed.