Searching
Please wait

Kako zaslužiti z videoposnetkom

Sep, 10 || Comments Off on Kako zaslužiti z videoposnetkom | Tags: , ,
Kako zaslužiti z dobrim videoposnetkom

Videoposnetki s potovanjaTokrat se bom posvetila eni izmed številnih dejavnosti, s katerimi lahko popotnik zasluži, medtem ko potuje.

Zelo težko bomo našli koga, ki potuje brez fotografskega aparata (ali pa vsaj telefona) in tu pa tam kaj posname. Marsikdo pa sploh ne ve, da počitniški videoposnetek lahko postane tudi vir zaslužka.

Vas zanima, kako se da zaslužiti z videoposnetkom potovanja?

Prvi način je ta, da se po povratku v domovino dogovorimo s slovenskimi društvi, knjižnicami in kavarnami za potopisno predavanje. Če ste dobri govorniki, svetujem predavanje ob fotografijah, če pa ste bolj zaprte narave, sramežljivi ali se vam preprosto ne da predavati, potem je predvajanje potovalnega posnetka dobra alternativa. Posnetek po mojem mnenju ne sme trajati manj kot 30 in več kot 50 minut, da bodo gledalci dobili čimveč, a ne preveč vtisov. Tako predavanje vam bo prineslo okrog 100 evrov.

Drugi način je, da svojo umetnino spečete na DVD in ga prodate mami, stricu, sosedu in sodelavki.

Tretja možnost za zaslužek z videoposnetkom je Youtube.

Ljudje, ki na Youtube objavljajo svoje posnetke, lahko z njimi tudi zaslužijo, če dovolijo, da Youtube oz. Google preko njih oglašuje. Obstajajo različne oblike oglasov, od tistih kratkih reklamnih spotov, ki se odvrtijo pred začetkom videoposnetka, do okenc z besedilom, ki se pojavijo na videoposnetku samem.

Najbolj donosni so tisti nekajsekundni filmčki na začetku, ki jih ne moremo “preskočiti”, toda ta možnost ni dostopna vsakomur. Treba je poslati prošnjo na Youtube in oni bodo odločili, če je kanal dovolj popularen. Tisti, ki še nimamo milijonov ogledov, imamo na izbiro tri možnosti: reklame okrog okna z videoposnetkom, reklame na videoposnetku samem in tako imenovani “skippable ad-s”, to so tiste nekajsekundne reklame na začetku, pri katerih imamo možnost, da jih preskočimo (skip Ad – preskoči reklamo). Vedeti morate, da lastnik videoposnetka dobi denar samo, če si gledalci ogledajo reklamo do konca oz. če ne zaprejo besedilnega okenca z reklamo. Če torej gledate posnetek prijatelja in mu želite dobro, ne zapirajte reklam!

Skratka, če radi potujete in radi snemate, bi to mogoče za vas lahko postal dodaten vir zaslužka. Problem je v tem, da je konkurenca zelo močna in da je treba imeti zelo veliko ogledov, da začne padati resen denar.

Da si boste lažje predstavljali, o kakšnih vsotah govorimo, si oglejte analizo mojega kanala za zadnjih 6 mesecev:

youtube

S približno 8000 ogledi sem zaslužila 16 dolarjev, torej 2 dolarja na 1000 ogledov. To ni veliko, a naj vas to ne potre. Vedeti morate, da zaenkrat še nisem vložila nič časa in truda v posnetke, zato si kaj več ogledov tudi nisem pričakovala.

Mogoče se vam bo zdelo, da je to malo in da se ne splača vlagati časa in truda v to. Vse je odvisno od tega, kako kvalitetne posnetke znate ustvariti, koliko kreativnosti premorete in kam mislite potovati. Zvone Šeruga je s svojim posnetkom Moja Afrika že presegel 45 milijonov ogledov. Kar preračunajte njegov zaslužek, potem pa se vprašajte, ali je vredno poskusiti…

Pa vedite, da kvaliteta kamere čisto nič ne vpliva na uspeh. Pomembna je IDEJA.

Meni osebno je zelo všeč potovalni posnetek MOVE, ki potrjuje zgoraj omenjeno trditev. Traja samo eno minuto, je izredno preprost, a je zmagal že veliko nagrad. Oglejte si ga tukaj.

 

Komentarji

komentarjev

Tags: , ,

Comments are closed.