Searching
Please wait

Kje najti najbolj ugodne letalske karte

Apr, 12 || 1 Comment | Tags:

Svet lahko počasi prepotujemo na veliko različnih načinov. Lahko skočimo na jadrnico, vlak, motor ali bicikel, v skrajnem primeru lahko gremo tudi peš (nekaj oseb je že uspešno zaključilo sprehod okoli sveta). Počasno potovanje okrog sveta ima gotovo svoje prednosti, a na žalost si ga ne morejo vsi privoščiti. Velika večina ljudi, ki želi potovati nekam daleč, bo zato izbrala letalo.

PREVOZI

Za potovanja znotraj Evrope zlahka najdemo smešno nizke cene, včasih bomo celo plačali samo letališke takse. Če jih še ne poznate, svetujem, da si pregledate spletne strani sledečih letalskih družb:

 

 

Podobne smešno nizke cene ponujajo tudi azijska www.airasia.com, avstralski www.virginaustralia.com in www.jetstar.com ter mehiška www.volaris.com.

 

A če se odpravljamo dlje, bomo verjetno potebovali kombinacijo različnih prevoznikov, zato je najboljše, da gremo preko spletnega iskalnika. Cene se spreminjajo iz dneva v dan in tedna v teden, zato bomo morali posvetiti kar nekaj časa brskanju po spletu, če želimo pri letalski karti privarčevati čimveč.

S časom se bomo naučili, kje iskati in kdaj ter kam se splača potovati. Moja prijateljica, ki ima turistično agencijo, se vedno čudi, ko ji povem, koliko sem plačala za let.

»Ko bom potrebovala letalsko karto, bom poklicala tebe, da mi jo najdeš!« me je celo pohvalila.

Veliko prijateljev me sprašuje, kje iskati.

Za začetek svetujem, da začnete pri teh dveh odličnih iskalnikih: www.skyscanner.com in www.edreams.com.

 

Za last minute počitnice in lete je Edreams dobra izbira, saj pogosto objavljajo izredno ugodne ponudbe, ki jih lahko preko njih rezervirate in plačate. Drugače pa je pri Skyscannerju, saj je to samo iskalnik. Na njihovi strani ne morete kupiti karte, a pod najdeno ponudbo vedno piše, kje lahko izbrani let kupite po najboljši ceni. Meni je Skyscanner všeč, ker ima možnost zelo fleksibilnih datumov. Lahko mu na primer naročimo, naj nam poišče najbolj ugodno ponudbo za povratno karto do Kanade, odhod kadarkoli v maju, povratek kadarkoli v juliju.

Iskalnik letalskih kart Skyscanner

Iskalnik letalskih kart Skyscanner

 

Graf nam prikazuje, kako cena letalske karte niha in nam torej nazorno pove, kdaj se nam najbolj splača leteti

Graf nam prikazuje, kako cena letalske karte niha in nam torej nazorno pove, kdaj se nam najbolj splača leteti

Last minute letalske karte?

 

Izložbo vsake turistične agencije krasijo zelo ugodne last minute ponudbe. Te agencije in spletne strani last minute se vam splača pregledati, če želite rezervirati teden ali dva počitnic (letalo in nastanitev) v Grčiji, Egiptu, Tuniziji, na Hrvaškem, mogoče celo na Tajskem ali v Mehiki… Če pa želite potovati samostojno in se odpravljate čez ocean, potem je dobro, da letalske karte rezervirate čim prej. S časom se ne bodo pocenile, pač pa podražile. Tu ni zlatega pravila, a po svojih izkušnjah svetujem, da karte kupite dva ali tri mesece vnaprej.

 

Enosmerne vozovnice

 

Enkrat v življenju bi vsak moral kupit enosmerno vozovnico, če ne drugo, vsaj zaradi občutka svobode, ki te prevzame, ko rečeš: »Odhajam in ne vem, kdaj (in če) se vrnem…« Na žalost pa enosmerne vozovnice niso pol cenejše od povratnih, pač pa bliže 80%. Cenovno torej niso najboljša izbira, toda včasih nam ne preostane drugega, saj res ne vemo, od kod in kdaj se bomo vračali. Vredno pa je pregledati razliko v ceni. Če nas povratna karta stane le 100 dodatnih evrov, potem se mogoče splača tvegati in jo rezervirati, čeprav je mogoče ne bomo potrebovali.

!!! Zelo pomembno !!! Nekatere države (predvsem, a ne samo ZDA), nam ne dovolijo na letalo, če nimamo povratne vozovnice. Policajem lahko na dolgo in široko razlagate o svojem načrtu štopanja od Bostona do Cape Horna ali jadranja iz San Diega do Tahitija, a ne boste jih premaknili (preverjeno). Predno kupite enosmerno vozovnico, nujno preverite, ali država, kamor potujete, to možnost sploh dovoljuje.

 

Kdaj leteti?

 

Če želite leteti poceni, pozabite na julij in avgust, na drugo polovico decembra in na velikonočne praznike. Dopust od 23. decembra do 3. januarja vas zlahka stane dvakrat toliko kot dopust od 2. do 12. januarja.

 

Odkod in kam?

Nekatere destinacije so zelo drage (na primer Tahiti), druge so zelo poceni (ZDA). Najlažje je, če se odločite za potovanje v države, kamor letijo tudi nizkocenovni prevozniki. Če pa ugotovite, da so karte za vašo izbrano destinacijo drage, se ji boste morali mogoče odpovedati. Toda predno vržete puško v koruzo, je vredno preveriti, ali lahko v drago državo vstopite skozi stranski vhod. Naj na primeru razložim, kaj so to stranski vhodi.

Ko sem se odpravljala iz Avstralije domov, sem najprej pogledala, koliko stane letalska karta Darwin-Trst. Cena je bila 1050 evrov, malo preveč za moje prazne žepe. Zato sem začela iskati alternative in na koncu domov priletela tako:

 

  • 1) Darwin – Bali (AirAsia) 150 evrov
  • 2) Bali – Kuala Lumpur (AirAsia) 80 evrov
  • 3) Kuala Lumpur – London (AirAsia) 350 evrov
  • 4) London – Trst (Ryanair) 60 evrov

 

Zgoraj omenjenim cenam je seveda treba dodati še stroške taksijev, prehrane in včasih celo prenočitve, a kljub temu sem porabila nekaj stotakovl manj kot če bi letela Darwin-Trst.

 

Prej omenjena AirAsia (ki leti tudi v London) ima pogosto posebne ponudbe za Avstralijo, najbolj znana je proga Darwin – Bali, ki jo pogosto ponujajo za 100 do 200 evrov. Če si želite v Avstralijo, morate torej najti ugoden let do katerega koli konca Azije, potem pa vas bo AirAsia že nekako dostavila na otok »down under«.

Pri teh kombinacijah morate paziti le na to, da imate dovolj časa med leti. Ko kupite karto preko agencije, že oni pazijo na vse to. DSC03483Tudi prtjago ponavadi uredijo, da vam zanjo ni treba skrbeti vse do konca potovanja. Toda če kupite karte sami, posamezno, pri različnih prevoznikih, boste morali sami paziti, da ne bo nepotrebne panike. Za vsako karto boste morali spet do okenca za check-in. Vsakič boste morali dvigniti prtjago in jo spet vkrcati. Upoštevajte, da boste pogosto morali celo zamenjati letališče ali iskati drugi terminal. Prevzem prtljage, carina in premiki na letališču zlahka poberejo tri ali štiri ure, zato svetujem, da si pustite več kot dovolj časa. Jaz osebno raje prespim eno noč na letališču kot tvegam, da zamudim let in si s tem nakopljem dodatne stroške. Poleg tega pa so nekatera letališča tako zanimiva, da vam bo na koncu še žal, da se morate že vkrcati.


 

 

Komentarji

komentarjev

Tags:

One Comment

  1. Gregor says:

    Priporočam tudi slovensko stran za iskanje letalskih kart Poceni Letalske Karte

V ušesih mi še zvenijo melodije zadnjega potovanja, v očeh pa se mi že svetlikajo barve naslednjega...

ODLIČNO BRANJE!

Te zanima delo na ladji?

Te zanima delo na ladji?