Searching
Please wait

Zastonj nastanitev: kaj je “house sitting” in kako se prijaviti

Mar, 20 || Comments Off on Zastonj nastanitev: kaj je “house sitting” in kako se prijaviti | Tags: , , ,

Na našem koncu house sitting ni zelo znana dejavnost, zato bom najprej začela s tem, da jo na kratko obrazložim.

Vsi vemo, da varuška – baby sitter – skrbi za otroka, ko staršev ni doma. Enako se lahko zgodi s hišo: starši gredo stran, house sitter pa skrbi za hišo, vrt in hišne ljubljenčke, dokler se “starši” ne vrnejo. Razlika je v tem, da baby sitter dela za nekaj ur, house sitter pa za nekaj mesecev. Po celem svetu so prazne hiše, ki potrebujejo skrbnika, in mogoče je ena izmed teh hiš prav tam, kamor bi vi radi odpotovali.

Osebno te variante še nisem preizkusila, a imam veliko prijateljev in znancev, ki se redno selijo iz hiše v hišo in imajo torej zastonj prenočišče za dolgo obdobje.

Na obisku pri družini "house sitter"-jev v Alamosu (Mehika)

Na obisku pri družini “house sitter”-jev v Alamosu (Mehika)

V Mehiki sem preko Couchsurfinga (o tem kdaj drugič) nekaj noči preživela v čudovitem mestu Alamos v ogromni “hacijendi”. V njej je živela štiričlanska ameriška družina, ki je skrbela za hišo in tako za eno leto izkusila, kako izgleda življenje v Mehiki. Gospa mi je rekla, da je zelo zadovoljna.

“Vas je čudovita, hčerki hodita v šolo in že dobro govorita špansko, midva z možem pa morava samo skrbeti za vrt in hraniti pse. To je zelo nizka cena za nastanitev v tako imenitni hiši.”

Seveda je treba razumeti tudi lastnike hiš, ki svoje nepremičnine neradi prepuščajo osebam brez priporočil. Zato je ponavadi potrebno, da najprej začnemo iskati preko poznanstev. Če že imamo izkušnje in priporočila, bomo na internetu veliko lažje dobili svojo sanjsko hišo, kamor se bomo lahko preselili zastonj za nekaj tednov, mesecev, ali celo dlje.

Kot sem že omenila, pri nas tega ni veliko, house sitting pa je precej razširjen v Angliji, Franciji, ZDA, Kanadi in Avstraliji.

Obstaja veliko različnih spletnih strani, kjer se lastniki hiš in skrbniki najdejo in dogovorijo o sodelovanju. Naštela bom nekaj najbolj poznanih:

TrustedHousesitters.com – To je najbolj razširjena in najboljša stran, predvsem za območje Evrope. Letna članarina stane 60$.

Caretaker.org – Na tej strani ni iskanja po bazi, a če se vpišete, boste po emailu dobivali tekoče ponudbe. Letna članarina stane 30$.

MindMyHouse.com – Še ena dobra stran z veliko ponudbami tudi v Evropi. Letna članarina stane 20$.

Housecarers.com –  Če vas zanima Avstralija, Nova Zelandija ali ZDA, potem je to definitivno najboljša stran. Letna članarina znaša 55$.

In kakšni morate biti, da se lahko prijavite?

Po pričevanjih, ki sem jih slišala, je ljubezen do živali ena izmed najbolj pomembnih lastnosti, saj s hišo skoraj vedno pride kakšna muca ali nekaj psov.

Ko greste na počitinice, lahko poiščite house-sitterja, ki bo popazil na stanovanje in na vašo muco, papigo, ribo ali želvo

Lahko pa tudi vi poiščite house-sitterja, ki bo popazil na stanovanje in na vašo muco, papigo, ribo ali želvo, ko greste vi na počitnice

Biti morate urejeni in skrbeti za čistočo. Dobro je, da znate tudi kaj majhnega postoriti (npr. popraviti cev, ki pušča, ali zamenjati razbito šipo). Pripraviti morate dober življenjepis, ki bo lastnike hiše prepričal, da ste vi pravi skrbniki! Tukaj najdete primer takega življenjepisa.

Če si res želite postati house-sitterji, potem vam svetujem, da se “izobrazite”. V spletni šoli HOUSESITTINGACADEMY boste našli celo morje nasvetov, ki vam bodo pomagali do cilja. Vredno denarja in truda, če ste resno zainteresirani.

A v zameno za malo truda boste dobili dolge počitnice v tuji deželi, ki si jih drugače nikakor ne bi mogli privoščiti. Odlična priložnost za tiste, ki imate več energije kot denarja!

Komentarji

komentarjev

Tags: , , ,

Comments are closed.